Bij de MDR Polyfarmacie bij ouderen zijn nieuwe en herziene producten verschenen. Nieuw is de module Minderen en stoppen van medicatie. De bijbehorende kennisdocumenten van 10 geneesmiddelgroepen geven handvatten en overwegingen om daadwerkelijk te stoppen of te minderen. Daarnaast zijn de internationale STOPP-START criteria herzien en aangepast aan de Nederlandse situatie in de STOP-START-NL criteria.
Aandoeningsgerichte richtlijnen beschrijven vaak wel het starten van chronische medicatie maar meestal niet het proces van staken bij ouder wordende patiënten. Net als het voorschrijven van medicatie dient het minderen of stoppen van medicatie onderdeel te zijn van de dagelijkse medische praktijk. Ook een medicatiebeoordeling leidt regelmatig tot het advies om medicatie te minderen en/of te stoppen, bijvoorbeeld op verzoek van de patiënt of mantelzorger, in het kader van ‘advance care planning’, omdat de indicatie voor het geneesmiddel inmiddels minder sterk of vervallen is.
Module Minderen en stoppen
Het doel van minderen en stoppen van medicatie is het optimaliseren van de medicamenteuze behandeling en daarmee het verbeteren van de kwaliteit van leven en het gezondheidswelzijn van de patiënt. De module ‘Minderen en stoppen van medicatie’ biedt handvatten aan voorschrijvers, apothekers en patiënten om het minderen en stoppen van geneesmiddelen bij oudere patiënten (≥70 jaar) in de dagelijkse praktijk vorm te geven.
De module is ontwikkeld als onderdeel van de MDR Polyfarmacie bij ouderen door een multidisciplinaire werkgroep met vertegenwoordigers uit de 1e en 2e lijn.
Kennisdocumenten stoppen en minderen
Om het daadwerkelijk stoppen en minderen van medicatie bij ouderen te kunnen uitvoeren zijn 10 kennisdocumenten van veel voorkomende geneesmiddelgroepen bij ouderen ontwikkeld.
Lees verder op de website van het NHG.