In de Maastricht Studie van het Maastricht UMC+ is onderzoek gedaan naar veroorzakers van leververvetting. Er werd een verband gevonden met niet alleen vruchtensuiker uit frisdranken, maar ook met vruchtensuiker uit fruitsappen. Dat kan een argument zijn om fruitsappen evenveel met suikertaks te belasten als frisdranken.
Vetstapeling in de lever is een opkomend probleem in de Westerse samenleving. De schatting is dat 25 tot 30% van de mensen leververvetting heeft. Het is een risicofactor voor leverfalen, leverkanker, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Onderzoekers aan het Maastricht UMC+ hebben het verband tussen vruchtensuiker (fructose) uit verschillende voedingsmiddelen en leververvetting bestudeerd. Zo’n vierduizend deelnemers van de Maastricht Studie, een groot bevolkingsonderzoek in Zuid-Limburg, ondergingen daarvoor een MRI-scan van de lever om de hoeveelheid vet te meten.
Lees verder op de website van het Maastricht UMC+