Als eerste testcentrum in Nederland biedt Speed Covid Test vanaf 28 februari 2022 de Mondspoeling aan als nieuwe en veelbelovende testmethode. Deze PCR-test heeft als voordeel dat er geen keel- en neusswab nodig is. Dat maakt de test veel comfortabeler. Recent klinisch onderzoek heeft aangetoond dat de Mondspoeling een detectiepercentage heeft van 97,37 procent. De geldigheid is hierdoor hetzelfde als bij de traditionele PCR-test. Met een negatieve testuitslag ontvang je een internationale QR-code en reiscertificaat .
Wie zich wil laten testen op COVID-19 kan vanaf 28 februari bij vijf vestigingen van Speed Covid Test terecht voor de PCR-Mondspoeling. De eerste weken wordt deze PCR-test als pilot aangeboden bij de testlocaties Pijnacker, Rijswijk, Nootdorp, Delft en Bergschenhoek. Als blijkt dat er vraag naar is, zal Speed Covid Test deze nieuwe testvorm uitrollen naar alle 70 vestigingen verspreid over het land.
Voordelen Mondspoeling
De Mondspoeling werkt heel eenvoudig en duurt ongeveer veertig seconden. Geadviseerd wordt om dertig minuten voor het afnemen van de test niets te eten, te drinken en geen tanden te poetsen. De testpersoon krijgt een bekertje met 2 milliliter water, waarmee hij 15 seconden gorgelt. Daarna laat de testpersoon het water nog even in de mond rondgaan, om het vervolgens uit te spugen in het bekertje. De medewerker van het testcentrum schenkt de inhoud in een buisje met blauwe vloeistof. Na tien seconden schudden is de afname voltooid.
Behalve dat de Mondspoeling prettiger is voor de testpersoon heeft deze nog andere voordelen. Doordat het speeksel verdund wordt met water zijn er minder remmende stoffen aanwezig die de PCR-test kunnen verstoren. Deze afnamemethode blijkt specifieker in het opsporen van zwak-positieve besmettingen dan de traditionele keel- en neusswab. Een ander voordeel is dat door een snellere doorlooptijd de testcapaciteit kan toenemen.
Klinische validatiestudie
In een studie van het uitvoerende laboratorium LHM Diagnostiek uit Eindhoven en GGD Gelderland-Zuid, is de Mondspoeling getest op 266 proefpersonen. De GGD nam eerst de keel- en neusswab af. Daarna volgden de Mondspoeling en een tweede keel- en neusswab. Bij 259 van de 266 resultaten, kwamen de uitkomsten van de Mondspoeling overeen met die van de keel- en neusswab. Uit deze klinische validatiestudie bleek dat de Mondspoeling een detectiepercentage heeft van 97,37 procent, een specificiteit van 98,99 procent en een sensitiviteit van 98,44 procent. Aanvullend onderzoek waarbij eerst de Mondspoeling werd uitgevoerd en daarna de keel- en neusswab, bevestigde de positieve resultaten van de Mondspoeling. Ook is er een kwaliteitsexperiment uitgevoerd waaruit bleek dat de mondspoelmonsters 72 uur stabiel blijven bij een temperatuur van 4 graden.
De Mondspoeling kan worden aangeboden dankzij een samenwerking tussen Speed Covid Test en haar partnerlaboratorium LHM Diagnostiek. LHM Diagnostiek ontwikkelde de PCR-Mondspoeling samen met haar leverancier Molgen uit Veenendaal.