Urologie-onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geven een veelgebruikt medicijn tegen schizofrenie een nieuw doel, namelijk het behandelen van blaaskanker. Met steun van het universitaire initiatief 'Academic Pharma' zal het product op een duurzame manier op de markt worden gebracht.
Penfluridol is een antipsychotisch geneesmiddel dat sinds de jaren zeventig wordt voorgeschreven bij chronische schizofrenie, acute psychose en het syndroom van Gilles de la Tourette. Recent is ook aangetoond dat het de groei en uitzaaiing van verschillende tumoren remt, waaronder borst-, alvleesklier- en hersentumoren. Op de afdeling Urologie van het LUMC bestudeert een groep onderzoekers onder leiding van universitair hoofddocent Gabri van der Pluijm de herbestemming van penfluridol voor de behandeling van blaaskanker.
Probleem in de gezondheidszorg
In Nederland hebben ongeveer 41.000 patiënten blaaskanker, daarmee vormt het een groot probleem voor de gezondheidszorg. Omdat de tumor na behandeling vaak terugkomt worden patiënten met niet-spierinvasieve blaaskanker geconfronteerd met levenslange controles en heroperaties. Hierdoor is deze vorm van kanker een van de duurste om te behandelen. Van der Pluijm legt uit: “Op dit moment bestaat de zorg voor niet-spierinvasieve blaaskanker uit chemo- en/of immunotherapie, maar blaastumoren reageren niet altijd goed op de huidige behandelingen, en sommige patiënten kunnen ze simpelweg niet verdragen.”
Lees verder op de website van het LUMC.