Openbare apotheken leverden in 2021 aan 1,3 miljoen mensen minstens één keer een combinatiepreparaat met macrogol. Samen met maagzuurremmers omeprazol en pantoprazol, met ieder ook zo’n 1,3 miljoen gebruikers, staat dit middel bovenaan de top 10 gebruikers. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.
Het totaal aantal gebruikers van geneesmiddelen, waaronder ook receptplichtige middelen die buiten het basispakket vallen, kwam in 2021 uit op 13 miljoen personen, bijna een half miljoen meer (+3%) dan in coronajaar 2020. In dat jaar verstrekten apotheken, vanwege uitstel van artsenbezoek en behandelingen gedurende de coronapandemie, minder vaak nieuwe medicatie.
Macrogol
De grootste stijger in de top 10 over 2021 zijn laxeermiddelen met macrogol. Het aantal gebruikers van macrogolcombinaties nam met 9,4% toe tot 1,3 miljoen. Hiermee staat macrogol op de eerste plek in de top 10 geneesmiddelen met meeste gebruikers.
Een mogelijke oorzaak voor deze sterke toename is inhaalzorg na het tijdelijk stilleggen van het bevolkingsonderzoek darmkanker. Hierdoor hebben gedurende drie maanden van 2020 minder mensen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek, met als gevolg minder verstrekte laxantia voor mensen die vervolgonderzoek (coloscopie) nodig hebben.
Twee andere stijgers zijn vette crèmes en zalven voor op de huid (+8,0%) en colecalciferol (vitamine D3; +6,3%). Waar het aantal gebruikers van colecalciferol in 2020 even een dip vertoonde in zowel de vergoede als niet-vergoede varianten van het middel, steeg hun aantal in 2021 door een toenemend aantal gebruikers van colecalciferolproducten die binnen het basispakket vallen.
Dalers
De grootste daler in de top 10 is de hormonale anticonceptiepil bestaande uit oestrogeen met levonorgestrel. Het aantal gebruiksters van de diverse varianten van deze combinatiepil nam met 4,9% af tot 1 miljoen. Hiermee zakt het middel van de vierde naar de zevende positie.
Ook het aantal gebruikers van cholesterolverlager simvastatine (-3,6%) en maagzuurremmer omeprazol (-2,9%) liep terug in 2021. Het aantal gebruikers van concurrent pantoprazol nam daarentegen toe met 4,4%, waardoor het aantal patiënten dat omeprazol gebruikt nog maar marginaal groter is dan het aantal pantoprazolgebruikers.