Inloggen

Mogelijke verontreiniging en leveringstekort bij Amsidine

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • vrijdag 20 juni 2014 16:29

Bij een inspectie van de fabrikant van Amsidine (amsacrine) zijn tekortkomingen vastgesteld in het productie- en controleproces. Deze tekortkomingen zouden invloed kunnen hebben op de steriliteit (vrij zijn van micro-organismen zoals bacteriën) van het geneesmiddel, maar zijn niet daadwerkelijk vastgesteld. Zolang dit kwaliteitsprobleem niet is opgelost, wordt geadviseerd geen nieuwe patiënten met amsacrine te behandelen.

Patiënten die op dit moment al amsacrine krijgen kunnen met dit middel worden doorbehandeld. De risico’s van het stoppen met dit geneesmiddel of het overgaan naar een ander middel worden met de huidige informatie groter geacht.

Als gevolg van het kwaliteitsprobleem kan een tekort ontstaan in de beschikbaarheid van amsacrine. De firma NordMedica zal daarom voortdurend in overleg blijven met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om onnodige onderbreking in de levering van amsacrine te voorkomen.

Dit schrijft NordMedica in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico informatie is in overleg met het CBG en de IGZ gestuurd naar alle Nederlandse ziekenhuisapothekers.

Amsacrine wordt gebruikt voor de behandeling van acute niet-lymfatische leukemie (bloedkanker) die niet heeft gereageerd op andere behandelingen.

www.cbg-meb.nl/...einiging_en_leveringstekort_bij_Amsidine/default.htm