Het Lagerhuisdebat draaide om de vraag: doen we er goed aan terughoudend te zijn met snelle invoering van nieuwe geneesmiddelen of doen we patiënten daardoor juist tekort? Tijdens het debat werd haarscherp duidelijk dat de geneesmiddelfabrikant, zorgverzekeraar, behandelaar en patiënt ieder zo hun eigen kijk hebben op de snelheid en zorgvuldigheid van introductie van nieuwe geneesmiddelen.
Dat kwam het duidelijkst naar voren in het debat tussen Nefarma-directeur Michel Dutrée en Ivo Smeele, hoofd afdeling Implementatie van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Dutrée zei verbaasd te zijn dat dat Nefarma en NHG tegenover elkaar staan, omdat beide het belang van de patiënt centraal stellen, grote waarde hechten aan behandelrichtlijnen en het belangrijk vinden dat de toegankelijkheid van zorg voor iedereen blijft gegarandeerd.
Nefarma vindt het echter wel zorgelijk dat nieuwe geneesmiddelen nauwelijks ingang vinden (meer dan 99,5 procent van alle voorgeschreven geneesmiddelen is ouder dan vijf jaar) en het NHG terughoudend is met het opnemen van nieuwe geneesmiddelen in behandelrichtlijnen. Smeele stelde hiertegenover dat veel nieuwe middelen voor de patiënten in de eerste lijn geen meerwaarde bieden ten opzichte van wat er al is. Hij legde uit dat veel onderzoeken waarmee geneesmiddelfabrikanten de vooruitgang willen aantonen, minder relevant zijn voor de eerstelijnspopulatie.
Lees verder op de website van IVM.