Mensen met diabetes type 2 kunnen waarschijnlijk beter een dieet met weinig koolhydraten dan een vetbeperkt dieet volgen. Dat schrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift The American Journal of Clinical Nutrition.
De onderzoekers kwamen tot hun conclusie door het samenvoegen van 36 kleinere onderzoeken naar het effect van het eten van minder vet of koolhydraten op gewicht en bloedsuiker. “Een laagvet-dieet wordt al vele jaren in alle richtlijnen gesuggereerd voor patiënten met diabetes type 2. Er zijn echter de laatste jaren steeds meer geluiden over de gunstige effecten van een dieet met weinig koolhydraten”, legt onderzoeker Esther van Zuuren uit.
Uit hun zogeheten systematische review bleek inderdaad dat voeding met minder koolhydraten iets beter voor de bloedglucose en de bloedvetten dan voeding met minder vet. Op gewicht, bloeddruk en kwaliteit van leven vonden de onderzoekers geen effect.
Definitieve duidelijkheid
De onderzoekers zetten nog wel wat kanttekeningen bij hun resultaten. Het effect geldt vooral op de kortere termijn (tot een jaar), de verschillen zijn klein en het is onduidelijk of het dieet veel uitmaakt voor het ontstaan van complicaties. Bovendien was de bewijskracht van hun onderzoek minder sterk, doordat de samengenomen onderzoeken klein en erg verschillend van opzet zijn. Om definitieve duidelijkheid te krijgen is beter opgezet en uitgevoerd onderzoek nodig bij grotere groepen mensen.
Dit onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds. De betrokken onderzoekers zijn aangesloten bij het recent gestarte Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (NILG).
Lees het artikel ‘Effects of low-carbohydrate- compared with low-fat-diet interventions on metabolic control in people with type 2 diabetes: a systematic review including GRADE assessments’ op de website van The American Journal of Clinical Nutrition. Link op website LUMC.