Inloggen

LUMC-onderzoekers kweken netvliezen met nachtblindheid

Bron: LUMC • vrijdag 5 april 2019 16:04

Onderzoekers van het LUMC zijn erin geslaagd om netvliezen te kweken uit huidcellen van patiënten met retinitis pigmentosa (nachtblindheid). Ze beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Stem Cell Reports.

Bij een belangrijk deel van de kinderen met retinitis pigmentosa worden de klachten veroorzaakt door mutaties in het CRB1 gen, die leiden tot onvoldoende functioneel CRB1 eiwit. Dit eiwit speelt samen met het CRB2 eiwit een belangrijke rol in het netjes ordenen van fotoreceptoren in het netvlies en het voorkomen van netvliesdegeneratie.

Nieuwe medicijnen testen
De onderzoekers gebruikten een recent ontwikkelde methode om netvliezen te kweken uit stamcellen, gemaakt uit huidcellen van volwassen patiënten. Door deze gekweekte netvliezen te vergelijken met gezonde netvliezen, kunnen onderzoekers de ziekte beter begrijpen.  “De gekweekte netvliesorganen kunnen vanaf nu worden gebruikt om nieuwe medicijnen te testen”, zegt universitair hoofddocent Jan Wijnholds van de afdeling Oogheelkunde. “We hopen deze technieken in de toekomst toe te passen op het testen van klinische gentherapie vectoren, bestemd voor de behandeling van CRB1 patiënten met retinitis pigmentosa.”


Lees verder op de website van het LUMC.

www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2019/April/1869035/?year=2019&month=3