Inloggen

Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen

Bron: Uitgeverij LannooCampus • Eergisteren
Op woensdagavond 20 november werd onder grote belangstelling het nieuwe boek van prof.dr. Jim van Os (UMC Utrecht) en dr. Simona Karbouniaris (Hogeschool Utrecht) gepresenteerd in de bibliotheek Utrecht.

Termen zoals ADHD, ADD, hoogsensitiviteit en autismespectrumstoornis zijn al te vaak labels die de enorme variatie erbinnen wegvlakken. Dat levert veel problemen op in behandeling, maar ook in opvoeding, onderwijs en therapie. Neurodiversiteit is het paraplubegrip. Waarbij duidelijk moet zijn dat het niet gaat om een stoornis, maar een manier om alle variaties in gedrag en emoties te bezien.

Tijdens het debat op deze boekpresentatie kwam meermaals naar voren dat het belangrijk is om niet in hokjes en labels te denken. Als samenleving moeten we begrijpen dat het gaat om mensen met gevoeligheden en talenten. En daar moet naar gehandeld worden. Ook in werkomgevingen.

Van Os benadrukte dat dit boek een poging is om de oude denkbeelden te vertalen naar nieuwe. Hij zou het daarom zeer toejuichen als dit boek ook in alle zorg- en welzijnsopleidingen wordt voorgeschreven als verplichte literatuur.

Kopzorgen. Neurodiversiteit begrijpen in 33 vragen is voor iedereen die professioneel of in de privé-sfeer met kinderen, jongeren of oudere mensen te maken heeft die geschaard kunnen worden onder neurodiversiteit. Ook studenten, onderzoekers en coaches kunnen baat hebben bij dit boek. Door de laagdrempelige en heldere opzet worden handvatten aangereikt die herkenning, helderheid en begrip veroorzaken.

Over de auteurs:
Prof.dr. Jim van Os (1960) is hoogleraar in de psychiatrie (Psychiatrische Epidemiologie en Publieke GGZ) en werkzaam bij het UMC Utrecht. Hij heeft vele (publieks) boeken op zijn naam staan, waarvan er eerder drie bij uitgeverij LannooCampus zijn uitgegeven.

Dr. Simona Karbouniaris (1980) is senior onderzoeker aan de Hogeschool Utrecht en werkzaam bij het Kenniscentrum Sociale Innovatie. Als ervaringsdeskundige ouder heeft ze ook als opvoeder te maken met neurodiversiteit. Ook Karbouniaris heeft verschillende boeken geschreven, o.a. bij LannooCampus.
www.lannoocampus.nl/nl