Inloggen

Nieuw meldpunt voor huidschade bij cosmetische zorg

Bron: Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten - NVH • Eergisteren
De Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) heeft vandaag het Meldpunt Cosmetische Zorg geopend om meer zicht te krijgen op misstanden in de cosmetische zorg. Consumenten die huidschade hebben opgelopen na een cosmetische behandelding kunnen bij het meldpunt een melding maken.

Consumenten kunnen vanaf vandaag een melding maken als er na cosmetische behandelingen schade is ontstaan. Bijvoorbeeld na behandelingen met licht (IPL)- en laserapparatuur, LED (en andere aanverwante technieken zoals ultrasound, plasma of radiofrequentie); chemische peelings of microneedling. Ook zorgverleners met patiënten die elders huidschade hebben opgelopen, maar hiervan geen melding durven te maken, kunnen dit vanaf nu melden via het meldpunt.

In Nederland zijn medische handelingen zoals injecteren en opereren bij wet geregeld. Daarvan is wettelijk geregeld wie deze handelingen wel en niet mogen uitvoeren. Voor licht-, laser en aanverwante behandelingen is dit niet het geval. Momenteel zijn er weinig meldingen bij het Landelijk Meldpunt Zorg van de IGJ, terwijl de NVH met regelmaat nog schrijnende voorbeelden van mistanden ontvangt. Dit loopt uiteen van schade aan de huid tot afpersing door malafide praktijken die patiënten onder druk zetten om geen melding te maken. Veelal is ook onduidelijk wie de behandelaar was en of deze wel voldoende geschoold was.
huidtherapie.nl/meldpunt-cosmetische-zorg/