Inloggen

Red het Geneesmiddelenbulletin!

Bron: GeBu • woensdag 2 oktober 2024
Petitie aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Waarom een petitie?
Het Ministerie van VWS heeft besloten per 1 januari 2026 de subsidie voor het Geneesmiddelenbulletin (Ge-Bu) stop te zetten. Hiermee wordt een einde gemaakt aan een sinds 1967 bestaande onafhankelijke wetenschappelijke bron voor artsen en apothekers, die hen van informatie voorziet over rationeel en verantwoord voorschrijven van geneesmiddelen.

Wat het Ge-Bu doet en voor wie
Het Geneesmiddelenbulletin neemt een unieke positie in op het gebied van het gebruik van geneesmiddelen, en sinds 2013 ook van (digitale) medische hulpmiddelen. Terwijl registratie-autoriteiten (CBG, EMA) louter kijken naar de balans tussen werking en veiligheid in het besluit geneesmiddelen toe te laten tot de markt, geeft het Ge-Bu specifiek advies over de plaatsbepaling: hoe verhoudt een bepaald genees- of hulpmiddel zich tot bestaande therapeutische opties. Nieuwe middelen zijn immers vaak aanzienlijk duurder dan de bestaande, en hebben soms weinig of geen therapeutische meerwaarde.
De invloed van de farmaceutische industrie op artsen en apothekers is groot. Het Ge-Bu biedt een volstrekt onafhankelijk tegengeluid. De bevlogen mensen die bijdragen aan het Ge-Bu (auteurs, redactie, wetenschappelijke adviesraad, referenten en bestuur) zijn vrij van iedere band met de farmaceutische industrie. Hiermee is het Ge-Bu een luis in de pels van het medisch-farmaceutisch complex. De betrokkenheid van het grote aantal deskundigen bij ieder artikel vertaalt zich al jaren in kwalitatief hoogstaande artikelen, die het vertrouwen van artsen en apothekers genieten. Het Ge-Bu is daarmee het enige door artsen en apothekers erkende onafhankelijke wetenschappelijke tegenwicht tegen de soms eenzijdige invloed van de farmaceutische industrie.

De winst
Rationeel voorschrijven leidt tot vermindering van het aantal bijwerkingen en tot een kostenbesparing die ver uitstijgt boven de besparing op het budget van VWS bij stopzetten van de subsidie. Recente voorbeelden zijn de plaatsbepaling van het Ge-Bu ten aanzien van nortriptyline en amitriptyline die in 2024 leidde tot richtlijnaanpassingen, waardoor zowel jaarlijks miljoenen euro’s worden bespaard, als oudere kwetsbare patiënten beter behandeld worden. https://www.ge-bu.nl/artikel/nortriptyline-of-amitriptyline-bij-ouderen
Het negatief oordeel van het Ge-Bu over het gebruik van een spiraaltje (‘Ballerine’) resulteerde in het van de markt halen ervan, waardoor jonge vrouwen gevrijwaard bleven van ernstige verminkende bijwerkingen of ongewenste zwangerschappen. https://www.ge-bu.nl/artikel/ballerine-koperspiraal
In 2020-2021 door het ministerie geïnitieerd onderzoek toonde al onomstotelijk aan dat het Ge-Bu voor artsen vanwege de onafhankelijkheid een bepalende informatiebron is bij de afweging om medicatie voor te schrijven, waarbij twee derde van de respondenten aangaf dat zij hun behandeling aanpassen op basis van de informatie van het Ge-Bu. De website van het Ge-Bu bleek in dit onderzoek per jaar meer dan een miljoen keer geraadpleegd.

De petitie
Wij roepen de minister op de bezuiniging op de subsidie voor het Geneesmiddelenbulletin terug te draaien zodat alle artsen en apothekers ook in de toekomst onafhankelijk geïnformeerd blijven worden.

Uw steun
Teken de petitie en deel deze met allen die het belang van het voortbestaan van het Ge-Bu willen steunen.
www.change.org/p/red-het-geneesmiddelenbulletin