Inloggen

Sportblessures voorkomen kan veel zorgkosten besparen

Bron: Zorgkrant • maandag 22 januari 2024 6:55
Zodra het nieuwe jaar aanbreekt nemen veel mensen zich voor om nu toch echt te gaan sporten. Ze melden zich aan bij de sportschool of kopen nu eindelijk hardloopschoenen want dat dagelijks rondje rennen gaat er nu toch echt van komen. Het is alleen wel zo dat veel mensen te fanatiek van start gaan. Dit kan leiden tot vervelende blessures en daardoor langdurige uitval. Want met een verdraaide enkel of verrekte spier kun je niet alleen niet meer sporten, het heeft vaak ook gevolgen voor je dagelijks functioneren. Daarom is het beter om je goed voor te bereiden alvorens je fanatiek gaat trainen.

Ken je zwakke plekken

Als je weet dat je bepaalde zwakke plekken hebt, zoals enkels of knieën, dan kun je daar op inspelen door voorzorgsmaatregelen te nemen. Je kunt hiervoor hulpmiddelen gebruiken die je zelf online kunt bestellen. Door kwetsbare gewrichten te ondersteunen verklein je de kans op blessures aanzienlijk. Natuurlijk is het ook belangrijk om een trainingsprogramma te kiezen dat bij je past. Als je nog nooit hebt hardgelopen, of je wilt dit na jaren weer oppakken, dan is het niet verstandig om je huis uit te lopen om vervolgens maar meteen 20 kilometer te gaan rennen. Een goede warming up is belangrijk en de afstand bouw je stap voor stap op.

Sporten onder deskundige begeleiding

Als je je aanmeldt bij een sportschool dan wordt er doorgaans een gesprek met je gevoerd. Wat is je huidige situatie en wat zijn je doelen? Aan de hand daarvan wordt een trainingsprogramma opgesteld. Sommige mensen willen zich beperken tot uitsluitend cardio. Die staan alleen op de loopband of zitten op de fiets. Maar krachttraining is minstens zo belangrijk. Wil je voorkomen dat je binnenkort een kniebrace nodig hebt is het namelijk belangrijk dat je alle spiergroepen traint. Ook als je wilt afvallen is het belangrijk om een gevarieerd trainingsprogramma te volgen. Met krachttraining verbrand je namelijk ook calorieën. Je spieren worden meer aangesproken, en in de periode daarna is je lichaam hard aan het werk om ze te herstellen. Dat kost energie en daarvoor worden de (vet)reserves aangesproken.

Wat te doen als het toch misgaat?

Ook al sport je nog zo verantwoord, dan nog kun je te maken krijgen met een blessure. Als dit je overkomt is het zaak om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Bij Probrace kun je allerlei hulpmiddelen bestellen om het gekwetste lichaamsdeel goed te ondersteunen om op die manier het herstel te bespoedigen. Bij een ernstige blessure wordt meestal een fysiotherapeut ingeschakeld om het herstel te begeleiden. Als je niet op de juiste manier revalideert kan het immers gebeuren dat de situatie alleen maar erger wordt en het herstel daarna extra veel tijd in beslag gaat nemen. Ook het slikken van sterke pijnstillers kan grote invloed hebben op herstel van blessures. Het onderdrukken van pijn kan er immers voor zorgen dat je het gekwetste lichaamsdeel te veel belast. Daarom is goede en deskundige begeleiding belangrijk.
zorgkrant.nl/...-sportblessures-voorkomen-kan-veel-zorgkosten-besparen