Inloggen

Zorgverzekeraars falen bij inkoopbeleid geneesmiddelen

Bron: Landelijke Eerstelijns Farmacie • Vandaag
Dubieuze kwaliteit van een geneesmiddel tegen borstkanker
Nog altijd zijn de geneesmiddelentekorten nijpend met alle gevolgen voor miljoenen patiënten. Een belangrijke oorzaak is het inkoopbeleid van zorgverzekeraars of anders gezegd het door hen ingezette preferentiebeleid. Dit geeft VWS zelf aan in haar folder . Al meerdere keren heeft het preferentiebeleid tot dieptepunten geleid:
· Tekorten op insulines en anti-epileptica,
· Tekorten op allerlei inhalatoren voor astma,
· Geneesmiddelen met een ander toediensysteem, waarbij patiënt en/of arts een nieuwe instructie moet krijgen om het überhaupt in het lichaam te kunnen krijgen. (spiraal, methotrexaat injecties),
· Geneesmiddelen preferent maken die helemaal niet leverbaar zijn,
· Hele dure geneesmiddelen preferent maken terwijl er veel goedkopere beschikbaar zijn.

CZ en Menzis gaan nu nog een stap verder!
De zorgverzekeraars CZ en Menzis hebben een geneesmiddel tegen borstkanker preferent gemaakt dat uit Italië komt en op geen enkele manier voldoet aan de eisen die wij hier in Nederland stellen aan de verpakking van het geneesmiddel.

Het gaat om het geneesmiddel anastrozol van een fabrikant uit Italië. De verpakking is dubieus en zorgt ervoor dat er op geen enkele manier deugdelijke controles op het geneesmiddel uitgevoerd kunnen worden en ook niet op de verstrekking ervan aan de patiënt. Hiermee is de patiënt-veiligheid in gevaar. Daarbij komt dat dit geneesmiddel heel kort houdbaar is.

Tevens blijkt het door CZ en Menzis aangewezen preferente geneesmiddel ook nog eens 6 tot 8 keer duurder te zijn dan andere gelijkwaardige beschikbare anastrozol-produkten.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de inspectie (IGJ) hebben tot grote verbazing en verontwaardiging van de apothekers, dit middel goedgekeurd omdat er anders niets leverbaar zou zijn. Het tegendeel is waar. Er is geen tekort! En het bijzondere is dat, door de ontbrekende barcode op de verpakking, er geen FMD-controle uitgevoerd kan worden. Dit is een Europese controle die noodzakelijk is gebleken om geneesmiddelvervalsingen tegen te gaan. Hoezo keuren de CBG en IGJ dit goed?!

Hoe lang moet dit nog doorgaan? Bij welk incident is de overheid bereid in te grijpen?
Ondanks herhaalde verzoeken van apothekers en artsen aan beleidsmakers om het preferentiebeleid te herzien, blijven deze oproepen onbeantwoord. Dit jaar zal LEF in samenwerking met meerdere coalitiepartijen stappen gaan zetten om dit falende inkoopbeleid van zorgverzekeraars voor eens en altijd te laten stoppen. Dit in het belang van de gezondheid van miljoenen Nederlanders!
www.lefapotheek.nl