Inloggen

Vernieuwde Gifwijzer helpt ouders om huis veilig te maken en geeft EHBO advies

Bron: Veiligheid.nl • dinsdag 3 juni 2014 21:50

De Gifwijzer is door VeiligheidNL geheel geactualiseerd volgens de Europese richtlijnen voor Eerste Hulp (EFAM). De Gifwijzer vertelt ouders wat ze moeten doen bij een vergiftiging van hun kind én helpt om het huis veilig te maken.

Meer gif in huis dan je denkt
Ouders onderschatten vaak hoeveel giftige producten ze in huis hebben. Wasmiddel, paracetamol en tabak zijn voor kleine kinderen giftig en vaak de aanleiding voor een bezoek aan het ziekenhuis. Jaarlijks komen 1.200 kinderen onder de 5 jaar op de Spoedeisende Hulp terecht nadat ze in aanraking gekomen zijn met een giftige stof. Het zijn vooral kinderen van 1 en 2 jaar, die hard bezig zijn met het ontdekken van de wereld.
De grootste boosdoeners zijn medicijnen (28%), kinderen zien die vaak voor snoepjes aan. Gevolgd door huishoudchemicaliën (25%). Daarbij gaat het vaak mis tijdens het gebruik. Bijvoorbeeld als de dop van de fles is tijdens het schoonmaken en vader of moeder even wordt afgeleid door de telefoon. Kleine kinderen denken een fles limonade te zien en willen graag een slok. Ook liquid caps (wascapsules voor de wasmachine) zien er vaak erg lekker uit. Een kind die dat even wil proeven krijgt snel veel vloeistof binnen omdat de folie snel oplost als een kind eraan sabbelt. Daarom adviseren we ouders altijd het etiket op de verpakking te lezen, daar staan gevaarsymbolen op, zodat je weet wat je in huis hebt.

Inzicht in giftige stoffen essentieel
De Gifwijzer bevat 183 stoffen en planten met een indicatie van giftigheid en een advies wat te doen als het toch misgaat. Ouders krijgen inzicht in wat giftig is en kunnen daarnaar handelen. Bijvoorbeeld door schoonmaakmiddelen altijd op te bergen – ook tijdens gebruik.

Waar verkrijgbaar?
De Gifwijzer is verkrijgbaar bij de apotheek en te bestellen op www.gifwijzer.nl. De Gifwijzer is er ook in digitale vorm: de Gifwijzer app is te downloaden in de App Store en bij Google Play.

Kosten
De Gifwijzer kost 4,95 en de Gifwijzer app 3,59 euro. Deze bijdrage is om de kosten van het maken van de Gifwijzer te dekken en wordt ingezet om de Gifwijzer continu up-to-date te houden.
VeiligheidNL werkt zonder winstoogmerk.

De Gifwijzer wordt ondersteund door Het Nederlandse Rode Kruis en Het Oranje Kruis en is ontwikkeld met hulp van toxicoloog Dr. Ed Pennings, VeiligheidNL tekende voor de adviezen en Isatis Care voor de techniek.

www.veiligheid.nl/...ders-om-huis-veilig-te-maken-en-geeft-ehbo-advies