Inloggen

Schadefonds Geweldsmisdrijven biedt financiële tegemoetkoming aan slachtoffers van geweldsmisdrijf

Bron: Schadefonds Geweldsmisdrijven • dinsdag 26 juni 2018 20:22

Jaarlijks zijn er duizenden Nederlanders slachtoffer van een geweldsmisdrijf, met ernstig psychisch of fysiek letsel tot gevolg. Denk hierbij aan huiselijk geweld, een gewapende overval of stalking. Speciaal om deze mensen te helpen is er het Schadefonds Geweldsmisdrijven, een uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat slachtoffers van een geweldsmisdrijf een traumatische ervaring beter kunnen verwerken door de combinatie van een financiële tegemoetkoming en de erkenning die het Schadefonds biedt. Alleen weten lang niet alle slachtoffers van het bestaan van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, met als gevolg dat maar 1 op de 3 mensen een beroep doet op het fonds. Daarom is het belangrijk dat huisartsen, psychologen en hulpverleners slachtoffers doorverwijzen naar het Schadefonds Geweldmisdrijven.

Tony de Jong kan uit eigen ervaring vertellen hoe de tegemoetkoming van het Schadefonds hem heeft geholpen. Tony was slachtoffer van een gewapende overval. In de uitgaansgelegenheid waar hij werkte, kwamen plotseling mannen met een bivakmutsen binnenlopen. “Eerst dacht ik dat het een grap was, een vrijgezellenfeest. Ik begreep de ernst van de situatie pas toen er ineens mannen om mij heen stonden met een Kalasjnikov. Het verwerken van zoiets ingrijpends kost veel tijd. Ik ging in gesprek met hulpverleners om het een plek te geven. Pas anderhalf jaar later hoorde ik via een bekende over het Schadefonds. De financiële steun en de persoonlijke benadering van deze organisatie hebben mij echt enorm geholpen om de overval af te kunnen sluiten. Dat gun ik andere slachtoffers ook.”

Over het Schadefonds Geweldsmisdrijven
Of het nu gaat om seksueel misbruik, diefstal met geweld, bedreiging met een wapen, huiselijk geweld, mishandeling of stalking - het Schadefonds Geweldsmisdrijven biedt financiële steun aan slachtoffers én nabestaanden van allerlei vormen van geweldsmisdrijven. Ook in gevallen dat er geen dader is aangehouden of veroordeeld, kan het Schadefonds een financiële tegemoetkoming geven.


Ga voor meer informatie naar de website www.schadefonds.nl

www.rijksoverheid.nl/...misdrijven-voor-slachtoffers-geweldsmisdrijven