Inloggen

Prostaatkanker: welke behandeling past het best bij de patiënt?

Bron: UMC Utrecht • vrijdag 22 juni 2018 18:05

Op 21 juni is onderzoeker Marie-Anne van Stam van het UMC Utrecht en Antoni van Leeuwenhoek, gepromoveerd op haar onderzoek “Samen beslissen bij prostaatkanker”. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in West-Europa. In Nederland krijgen jaarlijks 11.000 mannen de diagnose prostaatkanker. 70% van deze mannen heeft lokale, niet uitgezaaide prostaatkanker.

Van Stam onderzocht welke factoren van invloed zijn op het kiezen van een behandelmethode en welke effecten deze keuze kan hebben op de kwaliteit van leven van de patiënt. In haar proefschrift beschrijft Van Stam dat vrijwel alle mannen rapporteerden dat zij actief betrokken werden bij het kiezen van een behandeling. Maar dat meer dan de helft van de mannen met prostaatkanker een verkeerd beeld blijkt te hebben over de verschillen tussen de voor- en nadelen van behandelingen. Met gepresenteerde resultaten kunnen toekomstige patiënten beter geassisteerd worden bij het kiezen van een behandeling.

Samen beslissen bij behandeling prostaatkanker
Bij niet uitgezaaide prostaatkanker zijn er verschillende behandelopties met een vergelijkbare levensverwachting. Elke optie heeft verschillende voor- en nadelen. Samen met de arts kiest de patiënt welke behandeling het best bij hem past. Dit wordt ook wel “samen beslissen” genoemd. Onderzoeker Van Stam constateert dat mannen die actief betrokken worden bij het kiezen van een behandeling en verschillende medisch specialisten spreken, meer kennis hebben over prostaatkanker, zekerder zijn over de keuze die ze maken, en minder spijt hebben van de behandeling.


Lees verder op de website van het UMCUtrecht.

www.umcutrecht.nl/...Prostaatkanker-welke-behandeling-past-het-best-bi