Inloggen

Blaasontsteking beter vaststellen bij ouderen

Bron: Amsterdam UMC AMC • vrijdag 16 november 2018 17:05

Blaasontsteking is erg lastig vast te stellen bij ouderen in verzorgingstehuizen. Dat leidt vaak tot het onnodig voorschrijven van antibiotica. Amsterdam UMC leidt een unieke studie naar een test die bij het bed van de oudere gedaan kan worden om blaasontsteking accuraat op te sporen.

Volgens de richtlijnen moet je een blaasontsteking onder andere vaststellen door een beetje urine te onderzoeken op bepaalde bacteriën. Bij ouderen worden die bacteriën vaak gevonden terwijl ze geen infectie veroorzaken. Aangezien de klachten die met een blaasontsteking gepaard gaan vaag en vrij algemeen zijn, is het lastig om te achterhalen of de aanwezigheid van de bacteriën daadwerkelijk betekent dat er sprake is van een infectie.  Dat leidt tot het onterecht voorschrijven van antibiotica. Wat weer kan zorgen voor meer antibiotica-resistentie in verzorgingstehuizen, waar een zeer kwetsbare groep ouderen zit.  

De PROGRESS-studie wil deze problematiek aanpakken. Doel is om een geschikte point-of-care test te vinden, een laboratoriumtest die een speciaal getrainde zorgverlener naast of in de buurt van het bed van de oudere kan uitvoeren. Dat moet onnodig antibioticagebruik terugdringen.


Lees verder op de website van Amsterdam UMC.

www.amc.nl/...munity/blaasontsteking-beter-vaststellen-bij-ouderen.htm