Jaarlijks gooien we rond de 100 miljoen euro aan geneesmiddelen weg, waarvan 40 procent te voorkomen is. Dit meldt Trouw.
Door medicijnverspilling tegen te gaan, kan Nederland zo'n 40 miljoen euro besparen op de zorg, zegt onderzoeker Charlotte Bekker van het UMC Utrecht op basis van onderzoek in 41 apotheken. Jaarlijks gooien we voor zo'n 100 miljoen euro aan medicijnen weg, schatten onderzoekers eerder al. Ongeveer 40 procent daarvan is te voorkomen, stelt Bekker nu. In totaal geven we zo'n 5 miljard per jaar uit aan medicijnen.
Afgestemde voorraad
"We moeten niet meer op de automatische piloot medicatie meegeven", zegt Bekker, die verbonden is aan de Sint Maartenskliniek en morgen op haar onderzoek promoveert. "Als een patiënt bijvoorbeeld later die week de uitslagen van onderzoeken krijgt, is het niet handig om voor drie maanden medicijnen mee te geven. Kies dan voor een voorraad van een week", zegt ze, voor het geval de patiënt met het geneesmiddel moet stoppen. Over het algemeen pleit ze voor een voorraad voor een maand, in plaats van drie maanden, wat nu vaak standaard is.
Weggegooid geld
Vooral bij nieuwe, prijzige medicijnen verdwijnt veel geld in de prullenbak. Bekker benaderde zeventig patiënten die recent gestopt waren met prijzige reuma- of kankermedicatie. De helft had nog medicijnen over. De waarde: gemiddeld 1100 euro per patiënt.
Verpakkingen
Bekker pleit volgens Trouw voor het opnieuw uitgeven van onaangebroken doosjes van deze prijzige medicijnen. "Je kunt gesealde verpakkingen uitgeven, zodat je kunt zien dat de doosjes onaangebroken zijn." Aan de houdbaarheidsdatum en een sticker die verkleurt bij hoge temperaturen is te zien of de medicatie veilig opnieuw te verstrekken is. "Bij goedkope medicatie is dit niet rendabel, maar bij dure geneesmiddelen levert dit systeem veel meer op dan het kost."