Om de verontreiniging van grond en water door geneesmiddelen tegen te gaan lanceert de Europese Commissie een aantal maatregelen, zoals betere verwerking van farmaceutisch afval en het verminderen van verspilling door de houdbaarheidsdatum te verlengen.
Geslachtsverandering bij vissen, diclofenac in otters en krimpende mestkeverpopulaties. Studies hebben voldoende aangetoond dat sommige geneesmiddelen zelfs bij lage concentraties in water en bodem rechtstreeks invloed hebben op fauna en flora, schrijft de Europese Commissie in het vorige week gelanceerde rapport De strategische aanpak van de Europese Unie van geneesmiddelen in het milieu.
Volgens de commissie worden in de hele Europese Unie frequent residuen aangetroffen in het milieu van: pijnstillers, antimicrobiële stoffen, antidepressiva, contraceptiva en antiparasitaire middelen.
Medicijnen in het milieu lijken bij de lage concentraties die zijn aangetroffen geen risico te vormen voor de volksgezondheid. Toch waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie voor de eventuele langetermijneffecten voor met name kwetsbare populaties.
Om deze risico’s te beperken wil de Europese Commissie een aantal maatregelen nemen, zoals het bevorderen van bewust gebruik – door opleidingsprogramma’s voor medisch personeel – en door de ontwikkeling te steunen van geneesmiddelen die minder schadelijk zijn voor het milieu.
Verder is meer onderzoek nodig naar mogelijkheden om de hoeveelheid afval te verminderen door de verpakkingsgrootte beter af te stemmen op het gebruik en de uiterste houdbaarheidsdatum te verlengen. Ook gaat de commissie het inzamelen van ongebruikte geneesmiddelen beoordelen en waar mogelijk verbeteren, en verder onderzoek ondersteunen naar de ecotoxiciteit van medicijnen in het milieu.