Inloggen

Monitor Weesgeneesmiddelen: kosten stijgen 9% per jaar

Bron: Zorginstituut Nederland • zaterdag 23 november 2019 15:30

De uitgaven aan weesgeneesmiddelen blijven stijgen: van € 195 miljoen in 2013 naar € 259 miljoen ruim 4 jaar later. Dat is gemiddeld 9% per jaar; ongeveer net zo veel als de ontwikkeling van het aantal patiënten. Dit staat in de Monitor Weesgeneesmiddelen in de praktijk 2019, die naast kostenontwikkelingen inzicht geeft in de inzet van weesgeneesmiddelen in de dagelijkse Nederlandse praktijk.

Een weesgeneesmiddel is een medicijn dat bestemd is voor de diagnose, preventie of behandeling van een ernstige en zeldzame aandoening. De verwachting is dat de kosten van dit soort middelen de komende jaren zullen blijven stijgen, aangezien ook de Horizonscan Geneesmiddelen van het Zorginstituut de komende jaren 57 nieuwe niet-oncologische weesgeneesmiddelen of indicatie-uitbreidingen van bestaande weesgeneesmiddelen verwacht.

Afspraken over inzet weesgeneesmiddelen
De monitor maakt ook duidelijk dat goede registratie van weesgeneesmiddelen essentieel is om zicht te krijgen op de toepassing, de kosten en de effectiviteit ervan. Dit geldt nog sterker nu steeds vaker medicijnen met slechts beperkt bewijs voor effectiviteit op de korte termijn worden toegelaten tot de markt. Ook voor weesgeneesmiddelen die al in de basisverzekering zitten, is het van belang om met registers gegevens te verzamelen over de effectiviteit op lange termijn.

Zogeheten ‘weesgeneesmiddelarrangementen’ moeten de effectiviteit van deze middelen vergroten. Behandelaren, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars maken in deze arrangementen afspraken over criteria waaraan patiënten moeten voldoen en over het begin en einde van een behandeling. Een indicatiecommissie adviseert de behandelend arts hierbij. Het doel is om medicijnen alleen in te zetten bij patiënten die er ook echt baat bij hebben (gepast gebruik).

Lees verder op de website van het Zorginstituut Nederland.

www.zorginstituutnederland.nl/...len-kosten-stijgen-9-procent-per-jaar