Als het aan prof. dr. Marcel van Assen ligt moeten we beter en meer statistiek gaan duiden. "We moeten de cijfers kunnen interpreteren zodat ze ons kunnen helpen beslissingen te maken over welke acties we moeten nemen om COVID-19 te matigen". Lees zijn opiniestuk hier.
Vanwege mijn frustratie met het nieuws, dat voornamelijk bestaat uit verwarde mensen die over het corona virus praten, ging ik op zoek naar data en statistieken over de ziekte. Gelukkig bestaan er een paar interessante websites die voorzien in up-to-date data (soms wel meerdere keren per dag) over het aantal positieve besmettingen per dag per land, of het dagelijkse en totale aantal sterfgevallen per dag.
Tomas Pueyo schreef een artikel, dat inmiddels miljoenen keren per dag gelezen wordt, waarin hij deze cijfers analyseerde en probeerde te interpreteren. Naast deze statistieken, zoals dat het gemiddeld 17.3 dagen duurt om te sterven na geïnfecteerd te worden met het virus, moeten we deze cijfers kunnen interpreteren zodat ze ons kunnen helpen beslissingen te maken over welke acties we moeten nemen om COVID-19 te matigen.
De statistieken van Tomas Pueyo laten duidelijk zien hoe ‘social distancing’ helpt om de besmettingen en dus het virus af te remmen. Wanneer je kijkt naar de data van de gebeurtenissen in Hubei, terug te vinden in grafiek 7, is duidelijk t zien dat het aantal besmettingen gelijk daalde toen er een lock-down werd afgeroepen. Analyses op nationaal niveau laten zien dat Aziatische landen die getroffen werden door het SARS-virus en vroegtijdig extreme maatregelen namen zoals Hongkong, Japan en Singapore, geen exponentiële groei hebben in het aantal COVID-19 besmettingen. Aan de andere kant zien we dat Europese landen, Korea en Amerika, die niet vroegtijdig in lock-down gingen, tot nu toe wel een exponentiële groei laten zien in besmettingen.
Lees verder op de website van de Universiteit Utrecht.