Inloggen

Blijf alert op risicofactoren, klachten en symptomen bij gebruik gecombineerde hormonale anticonceptiva

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • maandag 3 februari 2014 16:27

Naar aanleiding van de recent afgeronde Europese herbeoordeling naar het risico op veneuze trombo-embolie (VTE) bij het gebruik van gecombineerde hormonale anticonceptiemiddelen hebben zorgverleners een brief ontvangen. Een belangrijke boodschap van deze brief is dat nogmaals onder de aandacht wordt gebracht dat bij het gebruik van gecombineerde hormonale anticonceptiva het belangrijk is om alert te blijven op het risico op veneuze trombo-embolie (VTE). Dit risico bij het gebruik van gecombineerde hormonale anticonceptiva is klein.

De brief met belangrijke risico-informatie, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC), is verstuurd naar huisartsen, gynaecologen (in opleiding), apothekers (in opleiding) en ziekenhuisapothekers (in opleiding) door de 25 handelsvergunninghouders van deze middelen, in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Gecombineerde hormonale anticonceptiemiddelen (Combined Hormonal Contraceptives, CHC's) worden gebruikt om een zwangerschap te voorkomen. Deze middelen bevatten een combinatie van twee soorten hormonen: een oestrogeen en een progestageen. CHC’s zijn in Nederland beschikbaar als tablet, pleister of vaginale ring. Het CBG heeft ook een dossier met uitgebreide informatie over de gecombineerde hormonale anticonceptiemiddelen beschikbaar gesteld via de website.

www.cbg-meb.nl/...elen/actueel/Blijf_alert_bij_gebruik_CHC/default.htm