Inloggen

Onderzoek naar geneesmiddelresten in water

Bron: Nefarma • zaterdag 1 maart 2014 9:22

Het is belangrijk dat er een Europees onderzoek komt naar resten van geneesmiddelen in water, ook al is de vervuiling in omvang zeer beperkt.
Dat zegt Nefarma in een reactie op uitlatingen van de waterschappen dat er een toename is van medicijnresten in grondwater. Gezien het belang van een goede watervoorziening is een serieuze aanpak noodzakelijk.


Onderzoek is nodig omdat nog onduidelijk is welke aanpak effectief is. Uit het oogpunt van doelmatigheid en veiligheid is het daarbij van belang dat de focus ligt op de waterkwaliteit als geheel en niet alleen op geneesmiddelen. Van de totale hoeveelheid ongewenste stoffen in het water is slechts drie procent toe te schrijven aan geneesmiddelen. Andere ongewenste producten zijn resten van gewasbeschermingsmiddelen, weekmakers, brandvertragers, personal care producten en resten van (dier)geneesmiddelen. Een belangrijk deel vormen verder de natuurlijke menselijke en dierlijke hormonen die het gevolg zijn van de normale werking van het lichaam en die via de urine in het milieu komen.

Er is gelukkig nog tijd om te wachten op de resultaten van dat onderzoek, aldus Nefarma. Gezocht moet worden naar een aanpak die effectief én efficiënt is. Het is ongewenst maatregelen te nemen die slechts gericht zijn op een fractie van de vervuiling en burgers en bedrijven onnodig op kosten jagen.

Overigens worden nu al de klinische en toxicologische effecten van geneesmiddelen en hun afbraakproducten (metabolieten) uitgebreid getest, in de onderzoeksfase en bij daadwerkelijk gebruik door grote aantallen patiënten in de praktijk van alledag. Farmaceutische bedrijven zijn verplicht voor alle nieuwe geneesmiddelen een Environmental Risk Assessment uit te voeren. De belangrijkste resultaten staan in openbare beoordelingsrapporten.

Waterdeskundigen pleiten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen waarbij resten gemakkelijker biologisch afbreekbaar zijn. Als dat zinvol blijkt te zijn, zullen de farmaceutische bedrijven die uitdaging aangaan. Nefarma waarschuwt echter voor teveel optimisme. In de praktijk zal dat niet eenvoudig zijn. Het proces van ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen kent nu al zeer strenge toegangseisen met betrekking tot werking en veiligheid voor de patiënt. “Het kan toch niet zo zijn dat een geneesmiddel dat werkt en veilig is toch niet voor patiënten beschikbaar komt omdat het niet biologisch afbreekbaar is”, aldus de vereniging.

www.nefarma.nl/...e/2014/02/onderzoek-naar-geneesmiddelresten-in-water