Inloggen

Onopzettelijke (accidentele) blootstelling aan fentanyl pleisters

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • woensdag 18 juni 2014 9:17

Beroepsbeoefenaars in de gezondheidszorg worden eraan herinnerd duidelijke informatie te geven aan patiënten en verzorgenden over accidentele (onopzettelijke) blootstelling aan transdermaal fentanyl (‘pleisters’). Accidentele blootstelling aan transdermaal fentanyl is geen nieuw veiligheidsprobleem, maar er zijn gevallen bekend die fataal zijn afgelopen. In al deze gevallen ging het om kinderen.

De volgende adviezen worden gegeven


Fentanyl bevattende pleisters die per ongeluk op een andere persoon terechtkomen, moeten onmiddellijk worden verwijderd.


De bevestigingsplaats van de pleister moet zorgvuldig worden gekozen om te voorkomen dat de pleister per ongeluk door kinderen kan worden ingeslikt. Ook moet worden gecontroleerd of de pleister goed vastzit.


Gebruikte pleisters moeten worden dubbelgevouwen met de klevende kant naar binnen en op een veilige manier worden weggegooid.


Dit staat in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) die is ondertekend door een zevental farmaceutische bedrijven die transdermaal fentanyl in hun assortiment voeren. De brief met deze belangrijke risico informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar apothekers, ziekenhuisapothekers, huisartsen, verpleeghuisartsen, alsmede alle genoemde disciplines in opleiding (i.o.).



Transdermaal fentanyl wordt bij volwassenen gebruikt voor chronische ernstige pijn waarbij opioïden vereist zijn en andere middelen of toedieningsvormen niet bruikbaar zijn. Bij kinderen vanaf 2 jaar die al eerder met opioïde analgetica zijn behandeld worden de pleisters gebruikt bij ernstige chronische pijn. 

www.cbg-meb.nl/...ele_blootstelling_aan_fentanyl+pleisters/default.htm