Inloggen

Firma roept op tot extra waakzaamheid bijwerkingen Thyrax

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • woensdag 12 november 2014 17:30

Over het geneesmiddel levothyroxine (Thyrax) zijn, sinds de verpakking is gewijzigd, opmerkelijk veel meldingen gedaan van bijwerkingen bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Eind 2013 ging de fabrikant van het middel over van een glazen verpakking naar een doordrukstrip om de tabletten beter tegen vocht te kunnen beschermen. Hoewel de samenstelling van het geneesmiddel niet is gewijzigd, wordt er meer melding gedaan van bijwerkingen die wijzen op hyperthyreoïdie (een te hoge concentratie schildklierhormoon in het bloed). Artsen en apothekers wordt aangeraden alert te zijn op symptomen van hyperthyreoïdie zoals hartkloppingen, overmatig zweten en hoofdpijn.

Dit schrijft de firma Aspen Pharma Trading Limited in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle artsen en apothekers.

Levothyroxine kan worden voorgeschreven aan patiënten waarvan de schildklier niet optimaal werkt.

www.cbg-meb.nl/...eneesmiddelen/actueel/141112_DHPC_Thyrax/default.htm