Waarschuwende woorden van Wereldgezondheidsorganisatie WHO: nieuwe antibiotica zijn cruciaal om resistent geworden bacteriën te kunnen bestrijden. Initiatieven van diverse leden van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen dragen bij nieuwe oplossingen.
Doordat steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor antibiotica, kunnen makkelijk te genezen ziektes weer levensbedreigend worden, zo benadrukt de WHO 27 februari op haar website.
Regelgeving versnellen
Ook Nederland wil anticiperen op het potentiële probleem. Minister Schippers (VWS) wil samen met geneesmiddelenbedrijven ruim baan geven aan de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. Zo zou Europese regelgeving voor toelating van nieuwe antibiotica versneld moeten worden en zijn andere business modellen voor nieuwe antibiotica gewenst, zo schreef Schippers eind januari in een brief aan de Kamer. Geneesmiddelenbedrijven en Europese lidstaten dragen volgens haar hiervoor een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Serieuze bedreiging
De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen vindt het een gevaarlijke ontwikkeling dat bacteriën in toenemende mate ongevoelig zijn voor antibiotica. De ontwikkeling van nieuwe antibiotica moet dan ook gestimuleerd worden. Diverse leden van de Vereniging zetten zich hier al op Europees niveau actief voor in. De Europese Commissie en de Europese brancheorganisatie voor geneesmiddelen (EFPIA) initieerden het Innovative Medicines Initiative (IMI), wereldwijd het grootste publiek-private partnership in de life sciences. Een van de programma’s onder de IMI-vlag is ‘NewDrugs4BadBugs’, waarin onder meer GlaxoSmithKline (GSK), Janssen, Sanofi, Novartis en Pfizer participeren om antibioticaresistentie in Europa een halt toe te roepen. Met een gezamenlijk budget van 224 miljoen euro is dit Europa’s grootste publiek-private samenwerking.
Kandidaat-geneesmiddelen
De leden van de Vereniging leveren ook afzonderlijk hun bijdrage. Zo introduceerde MSD recent antibiotica tegen bacteriële huidinfecties, gecompliceerde infecties aan het urinewegstelsel en gecompliceerde intra-abdominale (buikholte) infecties. Ook heeft het bedrijf een aantal kandidaat-geneesmiddelen binnen haar antibiotica pijplijn, waarvan er vijf in het laatste stadium van ontwikkeling (fase III). Daarnaast lopen er vijftien klinische studies (in fase II of III) naar antibiotica, antischimmel- en antivirale middelen.
Afhankelijkheid terugdringen
Een ander lid van de Vereniging dat zich inspant voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe antibiotica is GSK. Dit bedrijf wil de afhankelijkheid van antibiotica terugdringen door vaccins te ontwikkelen die infecties voorkomen. Ook worden nieuwe antibiotica alleen ontwikkeld en geregistreerd voor gebruik bij mensen en niet voor gebruik in de veeteelt. Daarnaast ontwikkelt men nieuwe commerciële modellen die het investeren in nieuwe antibiotica aantrekkelijk moeten maken.
Ook het ministerie van VWS brengt antibioticaresistentie onder de aandacht. Zo lanceerde minister Schippers 23 februari een landelijke campagne tegen de groei van antibioticaresistentie.