Amateurwielrenners hebben geen baat bij het gebruik van erytropoëtine (epo). Gebruikers doen het iets beter op maximale fietstests in het laboratorium, maar dit verschil verdwijnt in een realistischere testomgeving, zoals een beklimming van de Mont Ventoux. Dat schrijven onderzoekers van het Centre for Human Drug Research (CHDR) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Haematology.
Epo is een stof die de productie van rode bloedcellen stimuleert en waarvan wordt gedacht dat gebruik ervan als doping leidt tot een verbetering van de sportprestatie. De onderzoekers namen de proef op de som in een gerandomiseerde studie met 48 getrainde amateurwielrenners tussen de 18 en 50 jaar. De helft van de groep kreeg 8 weken lang wekelijkse epo-injecties en de andere helft kreeg injecties met een zoutoplossing. Vervolgens moesten de proefpersonen fietstesten doen in zowel het laboratorium als de buitenwereld.
Beklimming Mont Ventoux
De groep die epo-injecties kreeg presteerde beter dan de placebogroep op een fietstest in het laboratorium waarbij de weerstand elke vijf minuten werd opgevoerd totdat de proefpersoon was uitgeput. Dit verschil verdween echter in een fietstest die meer lijkt op een realistische situatie, waarbij proefpersonen 45 minuten zo hard mogelijk moesten fietsen. Ook bij de laatste test, een rit van 110 kilometer gevolgd door de beklimming van de Mont Ventoux, presteerden beide groepen even goed. Qua bijwerkingen werden ook geen verschillen gevonden tussen beide groepen, al werd er in de epogroep wel een verhoging van bepaalde bloedwaardes gezien die zouden kunnen wijzen op een verhoogd risico op trombose.
Prikkel wegnemen
Ondanks het relatief kleine aantal proefpersonen, is hun studie volgens de onderzoekers groter en overtuigender dan het tot nu toe gepubliceerde bewijs voor de werkzaamheid van epo. Tevens laat de studie zien dat het mogelijk, en dus noodzakelijk, is om onderzoek te doen naar doping. De resultaten spreken de claims tegen van grootse effecten van epo op de sportprestatie en kunnen mogelijk de prikkel om epo te gebruiken wegnemen, schrijven de wetenschappers. Ondanks dat de resultaten niet anders waren in best getrainde deelnemers, doen de onderzoekers geen uitspraken over of hun resultaten toepasbaar zijn voor professionele sporters.