Via de GGD’en kwamen er afgelopen jaar 561 meldingen van legionellose binnen. Nooit eerder registreerde het RIVM zo veel meldingen van deze ziekte als in het afgelopen jaar. Een andere luchtweginfectie viel ook op: In de winter van 2017/2018 werden 900.000 mensen ziek door het griepvirus, zo’n 400.000 mensen meer dan het jaar ervoor.
Elk jaar registreert het RIVM griep en andere luchtweginfecties. Sommige luchtweginfecties zoals legionellose moeten bij de GGD worden gemeld om brononderzoek mogelijk te maken en daarmee te voorkomen dat ze zich verder verspreiden. In 2017 kwam het hoogste aantal legionellosemeldingen ooit binnen: 561, in 2016 waren dit er nog 454. Het aantal meldingen van tuberculose nam af tot 787 en het aantal gevallen van de veelbesproken Q-koorts bleef stabiel met 23 meldingen. De werkelijke aantallen van alle bovengenoemde infecties liggen waarschijnlijk wel hoger, zo verwachten onderzoekers van het RIVM.
Griep
Griep is niet meldingsplichtig, maar het aantal mensen dat griep krijgt wordt wel elk jaar bijgehouden. Tussen oktober 2017 en mei 2018 kregen ongeveer 900.000 mensen griep, waarbij ongeveer 341.000 mensen de huisarts bezochten met griepachtige klachten.
Veel ziekenhuizen raakten overbelast door het grote aantal patiënten, dat door complicaties van griep (meestal longontsteking) opgenomen moest worden. De griepepidemie duurde met 18 weken 2 keer zo lang dan het 20-jarig gemiddelde van 9 weken.
Surveillance
Elk jaar publiceert het RIVM een overzicht van de surveillance van griep en andere luchtweginfecties. In het rapport wordt naast griep en legionellose onder meer gekeken naar het aantal mensen dat een RS-infectie, longontsteking, papegaaienziekte ), Q-koorts of tuberculose heeft opgelopen.