Inloggen

Geld terug bij falen kankerpil

Bron: Nefarma • vrijdag 4 september 2015 13:17

Zorgpartijen hebben de handen ineengeslagen om de torenhoge kosten van een nieuw middel tegen kanker in te dammen. Bij het medicijn, dat de ziekte van Kahler afremt, geldt: niet goed, geld terug. Een unieke deal in tijden dat zorg steeds duurder is.
Het afgelopen decennium zijn de zorgkosten in ons land met tientallen miljarden gestegen. Toch stromen steeds nieuwe, peperdure medicijnen het pakket voor ziekenhuiszorg in, waar iedereen premie voor betaalt. Een proef kan straks verandering brengen in die trend, bericht het AD.
 
Zes zorgverzekeraars hebben nu ieder apart met fabrikant Celgene een bijzondere afspraak gemaakt over het prijskaartje van een nieuwe remmer van beenmergkanker, de ziekte van Kahler. De kostenpost van deze kuur kan normaal oplopen tot ruim een ton per patiënt.
 
Het middel wordt vergoed, maar als de kuur bij een patiënt faalt, betaalt de fabrikant de kosten terug aan de verzekeraar. Mochten gebruikers langdurig veel baat hebben bij het medicijn, dan ontvangt de zorgverzekeraar een korting. Ongeveer 300 patiënten kunnen voor het middel in aanmerking komen.
 
Fabrikant Celgene profiteert ook. Voorwaarde van de deal is dat verzekeraars de kuur bij 29 ziekenhuizen, die door een stichting zijn aangewezen, sowieso betalen. De kwaliteit van behandeling is daar optimaal en de resultaten worden scherp in de gaten gehouden.
 
Volgens Lonneke Timmers, adviserend apotheker van zorgverzekeraar Menzis, smaakt de afspraak naar meer. ’’Er komen heel veel nieuwe middelen aan. Dus we zijn zeker verder aan het kijken." Minister Schippers en Nefarma juichen initiatieven toe die bijdragen aan betere betaalbaarheid van de zorg.
 
Nefarma, brancheorganisatie van innovatieve geneesmiddelenfabrikanten wijst er op dat dit één van de voorbeelden is waarbij geneesmiddelfabrikanten laten zien naar mogelijkheden te zoeken om nieuwe middelen beschikbaar te krijgen voor patiënten en tegelijkertijd de betaalbaarheid in de hand te houden.
 
No cure, no pay is volgens Nefarma niet hét middel, maar één van de mogelijkheden. Daarnaast vindt de brancheorganisatie dat alle zorgpartijen zoals in dit geval in het belang van de patiënt samen naar oplossingen zoeken.
 
De 'niet goed, geld terug'leidt tot een betere behandeling van deze kankerpatiënten. Dat stelt professor Nicole Blijlevens, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Hematologie en bestuurslid van onderzoeksstichting HOVON. Ze behandelt in het Nijmeegse universitaire ziekenhuis Radboudumc ook patiënten met Kahler.
 
Blijlevens denkt dat de nieuwe remmer van tumorcellen past in een ontwikkeling: bepaalde vormen van kanker worden straks een chronische ziekte, 'die je met behulp van een pilletje onder controle houdt'. ’’Mensen krijgen gemiddeld 6 tot 10 jaar extra met een beter leven en er ontstaan extra mogelijkheden om door te behandelen.''

www.nefarma.nl/...chten/website/2015/09/geld-terug-bij-falen-kankerpil